Szick Sándor

Ezt a 3 dologot mindenképpen kerüld el, ha időt akarsz nyerni magadnak

2017. augusztus 19. - szicksandor

stopwatch-2061848_1280.jpg

Előző blogbejegyzésünkben írtunk arról, hogy mik azok a lényeges dolgok, amiket elveszítünk a rossz időbeosztásunk miatt, de kicsit megfordítva a helyzetet nézhetjük úgy is, hogy ezek azok a dolgok, amiket megnyerhetünk. Azonban jó kérdés, hogy mit kell azért tennünk, hogy miénk legyen a rendszerezettség, a hatékonyság, vagy akár a nyugalom érzése, azaz miket kell kizárnunk a mindennapi taposómalomból, hogy több időre és a fenn említett dolgokra tegyünk szert.

Az alábbiakban három olyan dolgot sorolunk fel, amelyek csökkentésével, végső soron teljes kizárásával időt spórolhatunk meg.

1. Halogatás

Ez az egyik legnagyobb ellenségünk! Az emberek több mint 70 %-át érinti a halogatás. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy kisebb-nagyobb feladatokat nem végzett el azonnal, esetleg kicsúszott a határidőből is. Jellemzően a legkellemetlenebb feladatokat tudjuk tologatni, akár hetekig is. Ekkor elindul a kapkodás, a következő munka elodázása, és így belekerülünk egy olyan ördögi körbe, hogy a halogatásunk miatt a következő munkákat is halogatjuk, majd a következőt is, és a következőt is. Ennek hátterében állhat egyszerűen csak időzavar, esetleg a feladattól vagy a sikertelenségtől való félelem, de akár düh, lázadás, depresszió is. Meg persze a lustaság.

A halogatás megoldása lehet, kis túlzással, hogy minden feladatot végezzünk el azonnal, időben, de ugye ez szinte kivitelezhetetlen lenne, ezért jó megoldás lehet a feladatok rangsorolása, ahol az első helyen lévő, fontos és sürgős kategóriába helyezett feladatokat végezzük el elsőként.

Érdekesség, hogy vannak olyan cégek, akik az alkalmazottaik asztalára kitesznek egy műanyag békát, ami a kényelmetlen feladatokat jelképezi, és amíg nem végzik el azt, addig a béka ott ül velük szemben és bámulja őket. 

tree-200795_1920.jpg

2. Közösségi média, chat, email, internet

A “Facebookon való lógás” döbbenetes méretek öltött az életünkben. Hihetetlen adatok kerülnek napvilágra, amik arról tanúskodnak, hogy bizony a fél életünket a neten töltjük. Az emberek 55 %-a naponta két órát tölt emailezéssel,  80 %-a minimum két órát tölt a neten keresgéléssel, és 75 %-kunk minimum két órát tölt a közösségi oldalakon. Ez alhangon is azt jelenti, hogy az emberek fele 5-6 órát tölt az inteneten naponta. 

Például, ha nem csekkoljuk tízpercenként az emailjeinket, azzal már napi 25 percet tudunk megnyerni. És ez a fajta időpocsékolás nem újkeletű dolog. Az USA-ban már több mint tíz évvel ezelőtt létezett az úgynevezett “cyber-naplopás”, ami arra utalt, hogy a munkavállaló, a heti munkaidejéből nyolc órát tölt az interneten személyes ügyek intézésével vagy csak szórakozással. És ez az arány az elmúlt tíz évben csak romlott.

energia_vampir.jpg

3. Energiavámpírok

Ez a kedvencem. Bevallom őszintén, én amikor először hallottam róluk, kicsit kételkedtem, hogy valóban léteznek. De aztán hamar rá kellett jönnöm, hogy léteznek, köztünk járnak, és bármikor lecsaphatnak ránk. Az energiavámpír különös ismertetőjegye, hogy nagyon sokat beszél, általában felesleges dolgokról, és amikor becsuktad magad mögött az iroda ajtaját, még hallod, ahogy beszél hozzád. Ők azok a kollégák, akik nagyon részletesen tudják elmesélni, hogy semmit sem csináltak a hétvégén, vagy 45 percben tudják elmesélni a tegnapi 30 perces szappanopera aktuális részét. Minden apró dolog miatt hozzád szólnak, és kiváló érzékkel tudnak megzavarni a legnagyobb koncentrációt igénylő munkádban is. A legdurvább viszont az, hogy mindezeket ők észre sem veszik. Az egyik legjobb megoldás ellenük, ha képes vagy nemet mondani.

Szeretnél még többet megtudni az időrablókról és az ellenszerükről? Szeretnél több olyan tippet kapni, aminek használatával időt nyerhetsz? Jó lenne hatékonyabban élni? Ha a válasz igen,  kattints ide a megoldásért.

Látogass el honlapunkra, a www.szicksandor.hu-ra, kövess bennünket a szicksandor.blog.hu oldalunkon, hogy még több érdekes cikket olvashass tréningekről, motivációról, üzletről! Amennyiben pedig ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/szicksandor oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szicksandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7112760012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása