Szick Sándor

Fejlődés vagy halál - mi lesz az ingatlanközvetítők jövője?

2017. október 31. - szicksandor

use-a-real-estate-agent-couple-image.png

Az elmúlt évtizedekben sokat változott az ingatlanközvetítés, ami a szakma előnyére vált. A hetvenes évek végén megszűnik az állami közvetítés, a nyolcvanas évek végén létrejönnek az első közvetítő cégek, bár ezeket még nagyfokú szakmaiatlanság, a kezdeti szabályok hiánya és a sok szerencselovag jellemezte.

A kétezres évek elején egy újabb változás következik be, megjelennek a piacon a nagy franchise cégek, melyek új irányt mutatnak. Talán a legfontosabb, hogy igyekeznek szakmai alapokra helyezni a közvetítést, mely több-kevesebb sikerrel meg is valósult. És ezek után többé-kevésbé ki is alakult az ingatlanközvetítői piac. Adva voltak a nagy hálózatok, eleinte kettő, később három, a közepes hálózatok, melyek jellemzően a nagyokból alakultak ki kiválással, és kevésbé tőkeerősek voltak, illetve az önálló irodák.

Azonban sokak szerint a technológiai és üzleti fejlődés át fogja rendezni a piacot. Emlékezzünk csak vissza, amikor az utcán álltunk sorba, hogy feladhassuk a hirdetéseinket az Expressz újságban. Ki gondolta volna akkor, hogy ez az újság néhány éven belül meg is fog szűnni? Senki. De jött az internet, és tarolt.

radikalis-change_jpg.jpeg

Hasonló gondolat alapján vélekednek arról hazai és külföldi szakemberek, hogy amennyiben a jelenlegi ingatlanközvetítői szerkezet nem fog változni, akkor nehéz idők elé néznek a szakmában dolgozók. A technika fejlődésével már most érzékelhető, hogy a kisebb irodák jóval kedvezményesebb költségszinten tudnak működni. Kis túlzással a kezdeti befektetés egy fényképezőgép, egy számítógép és egy telefon, ami akár egy készüléken belül is megvalósulhat. Ha nem otthonról, a kisszoba sarkából akarják irányítani a vállalkozásukat, akkor kibérelnek egy néhány négyzetméteres helyiséget és már az irodájuk is készen van. A költségoptimalizáció mellett nagy előnyük, hogy jóval kevesebb jutalékért tudnak dolgozni, mint a nagy hálózatok, ami a hazai, árérzékeny piacon újabb lépéselőnyt jelenthet. Na, az évek folyamán ezeket az egy, vagy maximum néhány fős irodákat nézte le a piac, sokszor joggal, de azért ne felejtsük el, hogy nagyon sok közülük még mindig működik, és nem is rosszul. A miértre a későbbiekben még visszatérek.

Ezekkel a kis irodákkal szemben a nagy hálózatok előnye az ismert brand, az együttműködés lehetősége, egy többé-kevésbé jól behatárolt működés, és ha szerencsésen választottunk, akkor az innovációs gondolkodás is. Viszont jóval nagyobb költséggel és nagyobb jutalékkal kell dolgozniuk, ami lehet előny, de hátrány is.

4-mobilos-applikacio-amivel-konnyebb-lesz-betartani-az-ujevi-fogadalmakat_1.jpg

 

Továbbá figyelemfelkeltő a technika további fejlődése, mivel a piacon egyre több olyan startup cég jelent meg, amelyek applikációi részben kiiktatják a közvetítőt a folyamatból. Ilyen például a Buyer Price, ami azonnali értékbecslést ad az érdeklődő ingatlanára, és mivel ez általában az ingatlanközvetítők ára alatt van, az ügyfél egy gombnyomással megbízást is adhat a cég ügynökeinek. A “10minrealty” applikáció segítségével pedig akár tíz perc alatt oda tudunk hívni egy közvetítőt az adott házhoz, amit a környéken sétálva találtunk meg. A személyes kedvencem mégis a “bSafe” alkalmazás, amikor a bajba jutott közvetítő (pl. egy lakásban) tud segélykérő jelet küldeni a rendszernek, amely segítséget küld számára.

Természetesen ezek a fejlesztések jellemzően Amerikában működnek, ahol az ingatlanközvetítés kultúrája teljesen más dimenziókban jár. Azonban nem szabad rálegyintenünk a dolgokra, mert ha megkésve is, de minden el fog érni hozzánk is. De mi lehet a megoldás? Nem fogok meglepetést okozni, ha azt mondom, hogy a folyamatos fejlődés. A technikai fejlődésen túl a szakmai, értékesítési, és az emberi fejlődés is mind nélkülözhetetlen. Ugyanis a technikai fejlődésben a legnagyobb közvetítő cégek kivételével utat nem tudunk mutatni, csak követni őket. Viszont a szakmai, emberi fejlődéshez nem kell amerikai modell!

És itt térnék vissza a kisebb ingatlanközvetítő cégekhez. Mint említettem sokan, sokszor alaptalanul lenézték ezeket az irodákat, de ha körbenézünk, akkor akár több évtizedes múltra visszetekintő cégekkel is találkozunk. Hogy mi a titkuk? Semmiképpen sem a kiemelkedő anyagi háttér. Nem szeretnék itt se pro, se kontra megemlíteni kisebb vagy nagyobb cégeket, de jómagam is több olyan, nem hálózatban működő irodával dolgoztam együtt, melynek a működési mechanizmusa követendő példa, amiből tanulhatunk. Két fontos dolog jellemezte őket. Az egyik, hogy mindig törekedtek a maximális szakmai tudás elérésére és ezáltal kiváló minőségű szolgáltatás nyújtására. A másik pedig az innováció. Ami a lehetőségeikbe belefért, azzal megpróbáltak élni. Ismét név nélkül, de a nagyobb franchise hálózatoknál is érzékelhető ez a tendencia, csak ezt nagyobb volumenben tudják megvalósítani. 

training.jpg

Véleményem szerint, ha mérettől, szervezeti felépítéstől függetlenül az egész hazai ingatlanközvetítő szakma, az elmúlt évek törekvéseit folytatva, követi a technikai fejlődést, de még inkább komoly hangsúlyt fektet a szakmai fejlődésbe, akkor az egy jó út afelé a jövő felé, ahol még jobban stabilizálhatják magukat a jól képzett ingatlanértékesítők a szakmában, fújjon bármilyen változást is felénk a nyugati szél.

Én bízom benne és hiszem, hogy egy gép, egy applikáció sosem tudja majd lecserélni a közvetítőt. Sosem lesz meg az a személyes kapcsolat, az az együttműködés, ami ember és ember közt kialakulhat, és amire legtöbbünknek szüksége is van. De ehhez embernek kell lenni. Jó embernek és jó szakembernek.

Látogass el honlapunkra, a www.szicksandor.hu-ra, kövess bennünket a szicksandor.blog.hu oldalunkon, hogy még több érdekes cikket olvashass tréningekről, motivációról, üzletről! Amennyiben pedig ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/szicksandor oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szicksandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9813092370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása