Szick Sándor

Fesztivál a pusztában avagy két jászsági fiú álmodott egy nagyot, és felbolygatta a megyét

2017. december 04. - szicksandor

fb_img_1511855812703.jpg

Mindig is nagy csodálattal és tisztelettel tekintettem azokra, akik mertek álmodni, és ezt meg is tudták valósítani. Az álmainknak határt szabhatnak a lehetőségeink, a hitünk, a lelkesedésünk és természetesen a rokonok, barátok ismerősök. De ha nem engedünk az álomtolvajoknak, akkor megvalósíthatjuk az álmainkat.

Így tett két jászsági fiatalember is és valóra váltották az álmukat, amikor megrendezték egy kétezer fős település szélén a Jászság egyik legnagyobb zenei fesztiválját. Józsa Tamás fotós és Litkei Lóránd DJ és rendezvényszervező már évekkel ezelőtt is foglalkoztak helyi rendezvények szervezésével. Hosszú és kitartó munkájuk eredménye a 2018-ban már harmadszor megrendezésre kerülő, több ezer nézőt vonzó fesztiváljuk, a Zsír on the Fest.

Az alábbi interjúban a két fiatalember őszinte vallomása olvasható a kezdetekről és a nehézségekről, illetve a jövőt érintő tervekről. Tanulságos és követendő példa az övék.

1. Hogyan indultatok?/Hogy született meg az ötlet?
Lóri :
Maga a fesztivál csak úgy jöhetett létre, hogy azt megelőzte egy 'zsíroskenyér' foci kupa, aminek már hagyománya volt nálunk. Mifelénk mindennek az alapja a sport. 2008 óta szervezték Tomiék a kupát, ami évről évre nőtt, én pedig a második-harmadik évben csatlakoztam hozzájuk. Először csak kicsiny falum baráti focicsapatát delegáltam, majd az évek múlásával azt vettem észre, hogy mindegyik kupán ott voltam.
Próbáltam egyre jobban belevonni magam az egészbe, eleinte nem tudatosan, egyszerűen csak nagyon tetszett az ötlet, a rendezvény hangulata és a társaság is, akik segítettek Tominak. Alapesetben is baráti volt a viszonyunk, így 2015-ben elmentünk közösen egy balatoni fesztiválra (aminek a részletei titkosak :)), és maximum 2-3 fröccs mellett kitaláltuk, hogy egy ilyen fesztivált mi is meg tudunk szervezni...... na jó lehet, hogy volt az 5 fröccs is! ;)
Így alakult ki az egy napos foci kupából 2016-ra a kettő napos kupa, egyéb sportrendezvényekkel, főzőversennyel, éjszakai programokkal kibővítve, valamint volt party sátor is és az első "sztár" DJ, akit el tudtunk hívni, Sterbinszky volt, és felléptek még a helyi diszkósok is. 
Tomi: 
Az első rendezvényem 2008-ban volt, egy focitorna a teremben, Alattyánon. Azért szerveztük meg ezt a foci kupát, mert a Jászságban nagyon más kikapcsolódási lehetősége nincs az embernek. Itt mindenki focizik, ahogy én is aktívan focizom a mai napig is. Akkoriban, 21 évesen, a helyi csapat megbízott elnöke voltam és láttam, hogy hosszú távon meg fog szűnni a Jász foci, ami aztán sajnos be is következett.
A környék csapatai idővel megszűntek, de voltunk mi, és a mi kis teremfoci kupánk, ami összefogta a környéket, összetartotta a focikedvelő embereket. Annyira, hogy 2009-ben 50 emberrel kezdtünk, de 2012-ben a helyi sportpályán már 500 focista szaladgált, és innen építkeztem én tovább. Mára már lehet mondani, hogy kultikus foci tornánk van, közel 60 csapattal. Tehát nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy mindennek az alapja a foci volt.
fb_img_1511855594649.jpg
 
2. Mi volt és mi most az inspirációtok?
Lóri: 
A sport köré építeni mindent, és kiszolgálni az embereket, hisz nincs rendezvény látogatók és nevezők nélkül. Mindig figyelni kell, hogy mire van szükségük az embereknek, milyen újításokat csináljunk és mitől lesz még nevesebb a fesztivál. Úgy érzem, hogy jó úton haladunk. Számomra nagyon ösztönző az emberek felénk való hozzáállása, mivel első körben fogták a fejüket az ötletünk hallatán, de ma már többet ütögetik a vállunkat, és ez nagyon jó! Nem mellesleg a barátok és család elismerése is inspiráló, mert különben minek is csináljuk?!
 
Tomi:
A fő inspiráció az volt számomra, hogy a környéken nem volt kikapcsolódási lehetőség, és én ezen szerettem volna változtatni. A sporttal kezdtük, mivel ez fontos, főleg a foci! Az évek alatt a foci mellett létre jött a futóverseny, az erős emberek versenye, és a gyerek foci is. Mi mindent a sport köré építettünk, és építünk a mai napig, mivel nálunk a sport, a sportolás nagyon fontos. Nos, ezt 2016-ban, az első Zsír on the Fest-en, új szintre emeltük. Hiszen napközben ott volt akkor már közel 2000 ember, akik részt vettek a rendezvényeken, de mi lesz az estével? Este nem volt semmi... Na ekkor vágtunk bele egy merész húzással a fesztiválba! Sikerült? Ezt mindenki döntse el maga. :) 
 
3. Milyen kezdeti nehézségekkel kellett szembenéznetek? (barátok, ismerősök, akik nem hittek és lebeszéltek volna a szervezésről, fellépők, egyéb tárgyalások, helyszín keresése, stb…) Illetve most milyen nehézségeitek vannak?
Lóri:
Ha nem lenne nehézség, mi értelme lenne csinálni??!  
Komolyra fordítva a szót, nehézséget jelent, hogy át kell lépned azt a tényt, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, ha erre görcsölsz, ne szervezz inkább semmit! Az első fesztivált 150 nap alatt szerveztük meg, 2018-ra már 365 nap lesz ez a mutató, de előre dolgozunk 2019-re is. A barátok látták bennünk a tüzet és az elszántságot, és emiatt éreztük, érezték, hogy ennek sikerülnie kell. Ha nem mutatod azt, hogy Te magad hiszel ebben, akkor huss az egésznek.
Mi nagyon hiszünk benne, mára ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Volt egy mondásom, amire nagyon büszke vagyok, és ez a fesztivál mottója lett : Zsír on the Fest egy életérzés! És tényleg...!! 
Minden fellépő, akikkel eddig vagy jövőre dolgozunk, nagyon rendesek és készségesek! (innen is üdvözöljük őket, és üzenjük, van még idő kedvezményeket adni! :D :D )
Tomi:
Az elején sokan kiröhögtek! Vizi Peti barátom viszont itt van mellettem az eleje óta, akivel egyszer, már gyerekkorunkban is, egy nagy buli szervezése volt a terv. Illetve öcsém és anyukám is mindig támogatott, de úgy érzem, hogy még bennünk magunkban is sok kérdőjel volt, van a mai napig, és talán lesz is, annak ellenére, hogy töretlenül hiszünk magunkban és az ötleteinkben, és haladunk előre. Litkei Lóri közel 5 éve csatlakozott a szervezők közé, akivel 2015 év végén úgy voltunk, hogy ebből kisülhet valami jó is, de olyan is, ami öngól lehet. Mi megléptük a merészet. A saját kis kétségeinken túl, amit igyekeztünk elűzni, sokan kételkedtek bennünk, ez szerintem még mindig így van. A Jász ember nem szereti az újat, konzervatív, de talán valamit most elhoztunk nekik és a terveink, az álmaink itt nem állnak meg.
Nehézség mindig van, például maga a pálya karbantartása az évek alatt több százezret vitt már el, de csináljuk azt is. Meg ugye a pénz! Minden pénzből van! Egy idő után lehet neked 50 segítőd is, de a pénzzel tudunk csak előre haladni. Minden nehézség ellenére ott van mellettünk egy csapat, akikkel mára már szinte egy nagy család lettünk. Talán ha belebukunk, mert benne van ez is, ezek az emberek már akkor is itt lesznek, maradnak mellettünk.
fb_img_1511855660097.jpg
4. Emlékezetes helyzetek? Akár negatív, akár pozitív.
Lóri:
Minden nap és minden helyzet egyedi és megoldható. Azért vagyunk, hogy rendben legyen minden és bármiyen probléma is adódik, azt a közönség ne érezze meg! Tavaly például a wc-k adták föl a leckét. Tomi anyukája volt a fő megmentő, de Tomi és én is felváltva mentünk és kezeltük a szó szerint "szaros" helyzeteket, mert ez is a dolgunk. Idén lettek már mobil wc-k, ami már hatalmas fejlődés és plusz pénz is persze, de ezt is megoldottuk.
Napokat lehetne regélni ilyen történetekről, és senki ne értse félre, Karesz se (Sterbinszky), de nem a fellépők lekoordinálása a legnagyobb feladat, illetve megmérettetés!
Személyes pozitív élményem, mivel a családjaink is ott vannak a fesztiválon és ahogy tudnak segítenek nekünk, 2017-ben, mikor zenéltem, feljöhetett kis időre mellém a keresztlányom, és éreztem hogy büszke rám! Kell ennél több?! :)
Tomi:
Első emlékezetes pillanat számomra, amikor végre volt pénzünk kaput heggeszteni az unokaöcsémmel. Vagy amikor tavaly megvettük a pálya felfestőt. Lehet, hogy hülyén hangzik, de ezek a dolgok felérnek egy Sterbinszky bulival, hisz mindennek ezek a részletkérdések az alapjai. Ami azonban szerintem komoly, hogy idén voltak soproni és komlói vendégeink is, ami számunkra nagyon megtisztelő! Az erdélyi vendégekről nem is beszélve. :)
Beszélhetünk a sok jó dologról, de az tény, hogy sok pénzt emészt fel minden. És az nagyon fájó, amikor olyan dolgokat vágnak az emberek a fejemhez, hogy az már nekem kellemetlen. Sokan irigyek, nem szeretnek minket, de nem is tudják, hogy milyen iszonyatos munka van mögöttünk. 
5. Mi a jövőképetek? (pl. a jövő évi sztár fellépők, hány napos lesz a fesztivál, ha lehet arról beszélni, akkor hány látogatót vártok, meg lehet említeni a szponzorokat, stb… valamint milyen hosszan terveztek ezzel az eseménnyel, mi a cél?)
Lóri:
Minden évben fejlődünk! 2018-ban lesz a foci kupa tíz éves, a fesztivál pedig a harmadik évét fogja taposni. Erre az alkalomra nagyot álmodtunk és meg is valósítjuk! 3 nap! Magyarország 5 Top zenekara közül az egyik már biztos, hogy fellépőnk lesz (senki ne gondolja, hogy ez szervezésileg vagy anyagilag is könnyű dolog) és nagyon ráfekszünk a nappali programokra is.
Minden nap szervezünk, tárgyalunk. Az én feladatom a fellépők egy részének, valamint a szponzoroknak, italos cégeknek a szervezése. Ha nem vagyunk gyorsak, és talpraesettek, akkor bukik minden! Nagyon résen kell lennünk, mert nagy a verseny a fellépőkért és a szponzorokért ezen a piacon. Cél 2018-ban a 6-7000 résztvevő, ami pozitív gondolkodás mellett azt mondhatom, hogy meg is valósítható! De ez még nagyon sok munka, és nem lehet megállni, és mi hajtjuk is tovább. Ami pedig a legfontosabb és a legnagyobb "erőt" adja az az, hogy az előző fesztivál hiányosságait kiküszöböljük, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk, tanuljunk, fejlődjünk abban, amit teszünk, amiben hiszünk. 
Célunk az, hogy ezt a gyerekeink tovább tudják vinni, természetesen a mi háttértámogatásunkkal. De ami ennél is fontosabb! Megmaradni azoknak a "jászsági" gyerekeknek, akik ezt indították, és sose elszállni, tudni mindig, hogy honnan jövünk! 
  
Tomi:
A jövő mindent elárul. Sokan kérdezik, "de Tomi, ti mikor szervezitek ezt meg?". Nos, mikor? Jó, ha most azt mondom, hogy fejben a 2019 is megvan? A válasz röviden: mindig és bármikor. Szóval előre haladunk, célok vannak, célok nélkül nincs semmi. Jelenleg minden nap úgy telik, hogy felkelek, bemegyek dolgozni a vállalkozásomba, de kb. délig csak a "zsírost" intézem. Jön Lóri, átfutjuk ki merre haladt, stb. Idén nagy durranást tervezünk, mert már 3 nap lesz a fesztivál, és lesz egy nagykoncert is, ami egy nagy álom volt számunkra. És hogy ki, kik jönnek majd? Hamarosan az is kiderül.
Van egy merész cél, és ha sikerül, összejön majd, akkor tudjuk, hogy jó úton járunk. Ez a cél nem más, mint a 7000 ember elérése a 3 nap alatt. Ha megvan, nagyon jó, ha nem, mi 2x ennyit fogunk dolgozni, hogy idővel meglegyen. Meddig szervezzük? Talán amíg a gyerekeink át nem veszik a stafétabotot és mi csak napozóágyon ülünk majd a pálya közepén és isszuk az irsai fröccsöt :) A cél pedig egyértelmű: megcsinálni a legjobb, legsportosabb FESZTIVÁLT nem csak a Jászoknak, hanem az összes magyar embernek :).
fb_img_1511855881066.jpg
Látogass el honlapunkra, a www.szicksandor.hu-ra, kövess bennünket a szicksandor.blog.hu oldalunkon, hogy még több érdekes cikket olvashass tréningekről, motivációról, üzletről! Amennyiben pedig ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/szicksandor oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szicksandor.blog.hu/api/trackback/id/tr1613409515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása