Szick Sándor

Az ember, aki egy erdőt ültetett - a hit és kitartás ereje

2017. szeptember 15. - szicksandor

maxresdefault_1.jpg

Nemrég egy marketing konferencián jártam, ahol egy remek előadást hallgattam meg arról, hogy a brand és márka építése egy életen át tartó folyamat (amivel teljesen egyet is értek). Az előadó egy nagyon érdekes példát hozott fel, egy indiai fiúról, aki lassan negyven éve egy erdőt telepít, tehát negyven éve építi a brandet.

Annyira megfogott akkor ez a sztori, hogy utánaolvastam, és rájöttem, hogy ez többről szól mint egy “márka” építéséről. Ez magáról a hitről és a kitartásról szól. Ezért is érdemes megismernünk Jadav Payeng történetét.

1979-ben, az akkor még csak 16 éves fiú India keleti csücskében, Majoliban, a világ legnagyobb folyami szigetén élte viszonylag egyhangú életét. Fontos a dátum és a hely, mivel ebben az időben még nem volt ilyen nagy támogatói tábora a környezetvédelemnek, mint manapság. 

Jadav lakhelye az erróziónak és az elsivatagodásnak volt kitéve. A XX. század eleje óta majdnem a negyedére csökkent a sziget lakható területe. Az egyik nap főhősünk egy halom döglött kígyót talált, amiket az áradás sodort a szigetre, de ott olyan nagy szárazság volt, hogy a kígyók nem tudtak túlélni. Payeng ennek hatására döntött úgy, hogy tenni kell valamit szülőföldje megmentéséért, és húsz bambuszcserjét ültetett el a parton.

bg-forestman.jpg

Hogy ennek hatására vagy sem, de a kormány is belátta, hogy eljött a cselekvés ideje. Egy ötéves programba kezdtek bele, melynek során 200 hektárnyi erdőt ültettek el. Payeng is beállt a munkások közé, és miután a kormány befejezte a programot, ő tovább telepítette a fákat.

Ma ott tartunk, hogy Jadav munkája során az erdő lassan a háromszorosára nőtt. Jelenleg 5,5 négyzetkilométeres nagyságú a terület, ami másfélszer nagyobb mint a Centrál Park és kb. ötször nagyobb a Margitszigetnél. Az indiai férfi lelkes munkája során az erdő megtelt élettel. Minden évben három hónapra több, mint száz elefánt költözik az erdőbe, és állandó lakói közt köszönthetjük már a tigriseket, szarvasokat és orrszarvúakat is.

sunlight-mulai-forest.jpg

Jadav Payeng a mai napig rendíthetetlenül folytatja majd negyven évvel ezelőtt megkezdett munkáját. Biztos voltak az életében nehéz periódusok, volt olyan pillanat, amikor úgy érezte, hogy nem bírja tovább. De nem adta fel. És más nem vihette előre, csak a hite! Nincs anyagi érdek, politikai érdek, csak a nemes cél, és az el nem múló hit és kitartás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ő szavai.

"Azt szoktam mondani az embereknek, hogy a fák kivágása nem vezet sehová. Előbb engem kell kivágniuk, ha ki akarják vágni a fáimat.”

Látogass el honlapunkra, a www.szicksandor.hu-ra, kövess bennünket a szicksandor.blog.hu oldalunkon, hogy még több érdekes cikket olvashass tréningekről, motivációról, üzletről! Amennyiben pedig ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/szicksandor oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szicksandor.blog.hu/api/trackback/id/tr5912830052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása