Szick Sándor

A kapcsolatépítés művészetének fontossága

2017. május 05. - szicksandor

smartphone-1445489_960_720.jpg

Sokan nem is tudják, hogy miről van szó. Sokan azt gondolják, hogy erre nincs szükség, hisz az ember társas lény, és úgyis kialakulnak kapcsolatai. Pedig a kapcsolatépítés mindennnapjaink egyik fontos része, és tanulással művészi fokra fejleszthető.

A kapcsolatépítés nem csak a barátkozásról szól.  Vannak egyéb kapcsolatok is, pédául  üzleti kapcsolatok is, és ami fontos, mindenfajta kapcsolatunkat ápolni, építeni kell. Az alapszabály, hogy ne a célt nézd, ne azt, hogy neked milyen érdeked származhat belőle, hanem nézd az embert. Egy kapcsolat kiépítése akkor lesz hasznos és értékes a számodra, ha nem csak felületes vagy rövidtávú lesz. Ez a bizalomról szól.

Ez egy nagyon hosszú és sok munkával járó folyamat, ami egy egész életen át tart, de megéri. Sok részre oszthatnánk kapcsolatainkat, de most itt csak három nagy részt említek meg, Az egyik a rokonok, barátok, közeli ismerősök, a másik pedig a távoli ismerősök és a harmadik, a már említett üzleti kapcsolatok.

Az első csoportba soroltaknál egyszerűbb a kapcsolatépítés, hiszen itt vannak azok az emberek, akikkel akár napi szinte találkozunk, fontos szerepet játszanak az éltünkben. Ennél a csoportnál a legegyszerűbb betartani az alaptézisünket, hogy figyelj az emberre, ő legyen a fontos. De pontosan ezért is remek gyakorlópálya, mert itt nem kell annyira megerőltetnünk magunkat, és kiválóan gyakorolhatunk.

2016-03-01_192004cngy.jpg

A következő szint  a távoli ismerősök, akikkel kevesebbet beszélünk, ritkábban találkozunk. Itt már fontos, hogy amikor beszélünk, találkozunk velük, akkor ne legyünk felületesek, figyeljünk rájuk. Nem azért írtunk rájuk, vagy találkoztunk velük, hogy néhány odavetett “Helló, hogy vagy?” után rájuk zúdítsuk a gondjainkat, bajainkat. Fordítsunk rájuk figyelmet, megérdemlik.

A harmadik nagy csoport, akiket én az üzleti kapcsolatok közé sorolok, na ők a legnehezebbek. Sokan úgy gondolják, hogy azok lesznek az üzleti kapcsolataink, akik szimpatikusak  a számunkra, megtaláljuk velük a közös hangot, de ez nem igaz. Sőt! Hihetelen potenciált zárunk ki, ha képtelenek vagyunk olyan emberek felé nyitni, akik, lehet, hogy első pillanazban nem szimpatikusak a számunkra, de fontos üzleti kapcsolatot jelenthetnek.

És itt a legnehezebb, de talán a legfontosabb az emberre fókuszálni. Mert egy ilyen találkozó során csak azt nézzük, hogy nekünk mi lesz belőle a hasznunk, esetleg mit tudunk eladni neki. És ezzel a gondolattal, már meg is öltük a hosszútávú kapcsolatunkat, és ezáltal a lehetőségeinket is. Helyezzük háttárbe az érdekeket és építsük ki a bizalom hídját.

meeting-1019773_960_720.jpg

Hangsúlyozom, nem egyszerű, feladat és hosszútávon kell gondolkodni. Van olyan kapcsolat, ami több éves ápolás, építés után érik be, és hozza meg az eredményét. Egy ember átlagban heti négy órát szán kapcsolatépítésre. Akinek szervesen hozzátartozik a munkájához, vállakozásához, az akár heti húsz órát is ezzel tölt. Gondoljunk csak bele, heti húsz óra. 

De megéri, ha másért nem, mert emberből vagyunk, és az egyik fő feladatunk, hogy adjunk a világnak.

Amennyiben Te is szeretnél a kapcsolattartás művésze lenni, keress meg és vegyél részt egy tréningemen! 

Látogass el honlapunkra, a www.szicksandor.hu-ra, kövess bennünket a szicksandor.blog.hu oldalunkon, hogy még több érdekes cikket olvashass tréningekről, motivációról, üzletről! Amennyiben pedig ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/szicksandor oldalon.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szicksandor.blog.hu/api/trackback/id/tr10012469217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása