Szick Sándor

5 út, hogy ki tudd zárni a negativitást

2017. november 27. - szicksandor

hands-2227857_1920.jpg

Annyi mindent hallunk a pozitív gondolkodásról, és annyiszor halljuk  a klisészerű “Gondolkodj poztívan” mondatot, hogy sokszor már azt sem tudjuk mit jelent, hogyan is kellene pozitívan gondolkodnunk. Sokan félre is magyarázzák, már-már károsnak titulálják ezt a fajta gondolkodásmódot, ami hibás megközelítés. Véleményem szerint itt is vannak szélsőséges gondolatok, melyek tudatosan próbálják elnyomni a pozitív gondolkodást, vagy félremagyarázzák, esetleg többet várnak tőle és látnak benne, mint amennyi valóban benne van.

Nemrégiben írtam már egy hasonló hangvételű cikket a motivációs tréningekről, melyben próbáltam elemezni, hogy sokszor mennyire elrugaszkodott elvárásokat támasztunk az ilyen előadásokkal kapcsolatban. És a pozitív gondolkodást is sokszor hasonlóan próbáljuk túlmisztifikálni. Pedig van ereje, van hatása az ilyen típusú hozzáállásnak, csak megfelelően kell megközelíteni. Ez a téma lassan egyetemi tananyag lehet, tehát én nem is akarom megváltani a világot, csak azt szeretném, hogy lássuk be, ha a dolgok jó oldalait és nem a problémákat részesítjük előnyben, akkor ez a hozzáállás igenis könnyebbé teheti az életünket.

1. Állítsunk fel ésszerű célokat

Sokan eleve alapvető célok nélkül élik az életüket. Azonban egyes kutatások szerint azok lesznek sikeresek, akiknek vannak jól definiálható céljaik. Ezek viszik előre az embert, erőt, kitartást adnak. Ami viszont fontos, hogy ne irreális célokat tűzzünk ki magunk elé, illetve tartsuk be a fokozatosság elvét. A klasszikus példával élve, ne azt mondd, hogy kiolvasol egy könyvet, hanem azt, hogy minden nap olvasol néhány oldalt. A jól felépített célok és tervek pozitív irányba fognak vinni, de vigyázz, ha nem megfelelően terveztél, akkor hajlamos leszel arra, hogy olyan kifogásokat találj, minthogy nehéz, elérhetetlen, úgysem fog sikerülni, vagy épp mégsem olyan fontosá már, és a végén idő előtt feladod.

arrow-2889040_1920.jpg

2. Tekints a “problémákra” “kihívásként”

Jómagam hosszú évek óta kerülöm a “probléma” kifejezést, és helyette a “megoldandó feladat”-ot használom. Gondoljunk csak bele, ha valaki azt mondja “van egy probléma", mire is fogunk gondolni!? Nehéz lesz, lehet, hogy meg sem tudom oldani, már megint egy probléma, nem volt elég mára ennyi! De ha azt mondjuk, hogy “feladat” vagy “kihívás”, akkor mit érzünk?! Elvégezhető, sikerülni fog és a végén ott vár a sikerélmény. Valamint magabiztosságot is ad. Ugye mennyivel másabb érzés, pedig csak egy kicsike szót cseréltünk ki.

3. “Emlékeztetők” a pozitív történésekre

Tudjuk, hogy a vizualitás nagyon fontos, és jó dolog látni magunk előtt a már elért sikereinket. Fontos, hogy a környezetünkben legyenek fizikai emlékeztetők az eddigi sikereinkre, pozitív történetekre. Én például egy időben kiraktam az összes oklevelemet az irodában, amit értékesítési versenyeken én vagy a csapatom nyert. Kinn voltak az oklevelek az elvégzett képzésekről, legyen az akár csak egy egynapos tréning. És bármikor rájuk néztem, tudtam, hogy elértem, megcsináltam. De természetesen ide sorolhatóak például az ajándékok a kollégáktól, egy ügyfél elismerő levele, vagy akár a családi fotók is. Teljesen mindegy, hogy mi is az, a lényeg, hogy amikor rájuk nézel száz százalékban pozitív érzés fog a hatalmába keríteni.

certificate-31872_1280.png

4. Ébredj jobb lábbal!

Van egy írásom, ami arról szól, hogy lemodellezve a sikeres emberek reggeli szokásait, én hogy indítom a reggelemet. Ugyanis az ébredés utáni hangulat az egész napodat meghatározhatja. Könnyű azzal a gondolattal kelni, hogy megint reggel van, menni kell az utálatos munkahelyre, és egyébként is mennyi dolgom lenne még ma, és lehet, hogy ma jobb lenne inkább meghalni. Na, én ezt hívom a napra való ráhangolódásnak. És ha ez a ráhangolódásod, akkor képzelheted milyen lesz majd az egész napod. Azonban ha nem ilyen gondolatokkal kelsz, hanem hagyod egy kicsit “üresen” az elmédet, majd a nap pozitív történéseire gondolsz, akkor teljesen más lesz a ráhangolódásod. Rengeteg kisebb-nagyobb pozitív dolog történik velünk már egy nap alatt is, tartsd ezeken a fókuszt.

coffee-2306471_1920.jpg

5. Engedd el az elme torzulásait

Szeretünk determinálni, felcímkézni dolgokat és sajnos általában rossz, vagy pejoratív oldalról. Ezek azok a helyzetek, amikor elménk negatívan jelzi a jövőnket. Amennyiben így közelítjük meg a dolgokat, akkor általában azt is fogjuk kapni, amit elvárunk, és ez a negativitás legmélyebb bugyraiba vezethet minket. Azonban fordítsuk meg a helyzetet, és ne hagyjuk, hogy az elménk rossz irányba tereljen. Képzeljük csak el, amikor egy irodai meetingre nem úgy megyünk, hogy megint unalmas lesz, és csak a sok idióta kollégát kell hallgatnom, hanem azzal az érzéssel, hogy ez egy izgalmas összejövetel lesz, és sok érdekes dolgot fogok hallani a munkatársaimtól. 

Ez az öt dolog nagyon egyszerű, és könnyen elsajátítható viselkedés, ami hatalmas segítséget adhat abban, hogy ne a negatív gondolkodás útját járjuk, hanem elkezdjünk a pozitív irányba haladni.

Látogass el honlapunkra, a www.szicksandor.hu-ra, kövess bennünket a szicksandor.blog.hu oldalunkon, hogy még több érdekes cikket olvashass tréningekről, motivációról, üzletről! Amennyiben pedig ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/szicksandor oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szicksandor.blog.hu/api/trackback/id/tr6213278711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása